VISSZA

Erdély szívében jártunk

2013. június 24-29.

 

Iskolánk maroknyi csapatával Erdélyben jártunk, Torda-Aranyos vármegyében, annak is a szívében, az 1200 méter magas Székelykő árnyékában fekvő Torockón.

Az első napon már meg is hódítottuk a csodálatos sziklatömböt, mely hihetetlen drámai erővel magasodik az apró település fölé. Rácsodálkoztunk Közép-Európa legrégibb parasztházára, mely 1680-ban épült. Ida néni magánmúzeumában a lányok fejükre tették a híres torockói aranypártát - a régi korok cifra nyomorúságának gyönyörű relikviáját.

(A helyiek így mondják: " A torockói ember úgy dolgozik, mint egy rabszolga, de úgy él, mint egy király".)

A zuhogó esőben egy feledhetetlen órát töltöttünk el egy kétszáz éves székely boronaházban. Lenyűgöző utat jártunk be a híres tordai sóbányában, majd végigbarangoltuk a Tordai-hasadékot, ahol talán Szent László királyunk tekintete is vigyázta utunkat. Hazaútban tisztelegtünk nagy magyarjaink sírja előtt a kolozsvári Házsongárdi temetőben, majd megmosolyogtuk a Mátyás király szülőházán lévő feliratot: itt született a nagy román....

Szomorúan léptük át a mesterséges határt, s arra gondoltunk: mégis milyen jó magyarnak lenni, mert túl minden megosztottságon, de Otthon jártunk! Otthon.

S mindaddig így lesz, míg visz a láb, s bírja a szív! Erdély pedig mindig Hazavár!

 

Major László András

a túra szervezője és vezetője

 

 

Köszönjük a PATRONA HUNGARIAE Gyógyszertárnak, hogy - mint eddig is - támogatták erdélyi utunkat!

 

 

 

Lássuk, hogy milyen is ez a csodálatos vidék!.............. Képgaléria

 

Lap tetejére