VISSZA

FENNTARTHATÓSÁGI PROJEKTNAPOK ÁPRILIS 24-25-ÉN

5.c osztály

Projekt napok: egészségesen akarok élni!
Április 25-26-án (kedd, szerda) projektnapok voltak. Ezeken a napokon a klasszikus tanulás helyett az egészséges táplálkozást helyeztük az előtérbe.
Az első projekt napon megtanultuk, hogy mely ételek egészségesek és melyek kevésbé.
Megnéztünk egy kis filmet a „nutrikid” gyerekekről, akik a piramis titkát kutatják. Megtalálták a fontos ételeket. Az első a víz volt, utána következtek csak a zöldségek és gyümölcsök, és egyéb egészséges táplálékok. Amikből legkevesebbet kell fogyasztanunk, azok az édességek és a fehér kenyér. Ezekre is szükségünk van, de csak kis mennyiségben. A legutolsó kincs, amit magtaláltak, egy táplálékpiramis volt. Ennek segítségével az ételeket sorrendbe tudták állítani fontosságuk szerint.
Kitöltöttünk egy munkafüzetet is ezekkel kapcsolatban. Érdekes olvasmányok és feladatok követték egymást. Az érzékszerveinkről is szó esett, amik segítenek az ételek és táplálékok megismerésében.
Szerintem hasznos volt ez a nap, hiszen az itt megismert dolgok segítenek egészségesebben táplálkozni.                                       
(Megyik Zsófi)


Nutrikid
A Nutrikid filmben megismerhetjük a táplálkozás "sorrendjét" hogy mennyit kell fogyasztani a különböző ételekből. A táplálék piramis segítségünkre lehet. A Nutrikid gyerekek végig vezetnek minket a táplálkozás helyes útján.
Kövessük a táplálkozási piramist!


Szervezetünknek szüksége van a piramis minden részére. Van, amiből mértékkel kell fogyasztani. A szervezetünket nem lehet "letiltani" az édességekről. Minimális mennyiségben kell a szervezetünknek.
Miért eszünk és miért iszunk?
A szervezetünknek a növéshez, energiánkhoz kell az evés ivás. A betegségeket is elkerülhetjük, ha a piramis alján lévőkből eszünk például: zöldség, gyümölcs, italok. A felszívódás is számít, van, ami gyorsan felszívódó és van, ami lassan felszívódó. A lassan felszívódó hosszabban szívódik fel, ezért a vércukrot nem viszi fel gyorsan. Szép egyenletesen bontja le a szervezetünk.

A Nutrikid gyerekek:
Hét gyerek kísér el minket a piramishoz vezető úton.10 és 12év közötti lányok és fiúk a Nutrikid-gyerekek.
Akad közöttük olyan, aki szívesen és gyakransportol, akad, aki kevésbé, és vannak olyanok, akik szívesen és sokat esznek, másoknakpedig az evés csak mellékes. Néhányuk nagyon eleven, mások pedig szeretnek lustálkodni.
Márió 10 éves, ismeri a számító-gépes játékok trükkjeit, és nagyon szereti az állatokat.
Dávid is 10 éves, percenként 5 oldalt tud elolvasni, és minden számítógépes rendszert ismer.
Heléna 10 éves, és mindennél jobban szereti Mozart és Beethoven zenéjét. Kedvence a Holdfény-szonáta.
Anna 11 éves, szereti a techno-zenét és a legújabb ruhákat. Név szerint ismeri az összes híres londoni divattervezőt.
Micukó 11 éves, mindenkit legyőz a 100 méteres versenyfutásban de nyílpuskalövésben sem jó vele ujjat húzni
Pisti 11 éves focista, ô lőtte a legtöbb gólt a szezonban, és ismeri az összes játékos nevét a Bajnokok
Ligájából.
Naomi 12 éves, szívesen olvas képregényeket, imádja a rap-zenét, és mindet tud a tévésorozatok sztárjairól

Érzékszerveink:
Az érzékszerveink (a nyelvünk, az orrunk, a szemünk, a fülünk és bőrünk, különösen a kezünket, ajkunkat és a szájüregünket borító bőrünk) már az élelmiszerek kiválasztásánál is segítenek. Az érzékszerveink készítenek fel az evésre azzal, hogyfelkeltik bennünk az étvágyat –„összefut a szánkban a nyál”. A kedvenc ételeink vagy italaink fogyasztásakor az érzékszerveink működése kellemes örömérzetet keltenek bennünk.

Az ízlés:

Az ízlelésért felelős érzékszervünk a nyelv az itt található sejtek, amelyeket „ízlelőbimbóknak” is hívnak, felismerik a négy alapvető ízt, így tudjuk megkülönböztetni asós, édes, savanyú és keserű ízeket. Az élelmiszerek rendkívül széles ízvilága a négy alapvető ízből, valamint számtalanaromából, illatból és szagból tevődik össze. Az ízlelésünk és a szaglásunk szorosan együttműködik abban, hogy felismerhessük az ételek aromáját és illatát. Ha például egy szelet tortát eszünk, akkora falat illata a szájüregünkben hátul felszáll az orrunkba, és rágás közben is érezzük azt. Ez a szaglási érzet társul anyelvünkön érzékelt édes ízzel.

Szaglás:

Szaglószervünk, az orr az illatok és szagok végtelen sokféleségét tudja érzékelni. A konyhából felszálló finom illat felkelti az étvágyunkat, a romlott ételektől pedigkellemetlen szaguk óv meg bennünket. Azorr tehát védelmi szerepet is betölt. Minden szaglásérzetet az agyunk fogadbe és tárol, így gyakran még hosszúidő utánis vissza tudunk emlékezni a szagokra ésillatokra.

A látás:

Evés előtt a szemünkkel érzékeljük az élelmiszerek alakját és színeit. A gusztusos terített asztal azonnal felkelti az étvágyunkat, és ennek segítségével tudjuk kiválasztani a jóízű, kellemes ételeket, például az érett gyümölcsöt. Másrészről alátásunk figyelmeztet a romlott ételekre, és megóv minket a penészes kenyértőlvagy a fonnyadt salátától

A hallás

Az élelmiszerek frissességéről és állagáról hallásunkis felvilágosítást ad. Ha például ropog a fogunk alatt kenyérhéjvagy a répa, akkor tudjuk, hogy egészenfriss – ellentétben a száraz kekszekkel vagy a fonnyadt őszibarackkal!

Az osztály receptjei
Csampa Bálint Ábel svéd húsgolyókat hozott paradicsomos mártogatóssal.
Dicső Anna rozskenyeret sütött, salátát és friss gyümölcsöket hozott.
Éles Odett Irén görögsalátát és házilag készített befőttet hozott.
Horváth Levente Dominik egészséges reggeliző zabpelyhes aszalt gyümölcsös kekszet, házi cukormentes szilvalekvárt, bodza szörpöt hozott
Megyik Zsófia aszalt gyümölcsöket, magvakat hozott Zsófi, desszertnek pedig pudingot, salátát, és hideg falatokat is hozott.
Molnár Máté gyümölcssalátát és zabkekszet hozott.
Nahalka Regina Cézár salátát hozott.
Neller Ábel nyers zöldségsalátát, feta sajttal és zablisztből készült puszedlit hozott.
Rácz Kornél gyümölcssalátát hozott
Regecz Gergő mozzarella sajtot, gombás zakuszkát, szezámmagos csirkemell falatkákat, friss zöldségeket vágott össze: paradicsom, uborka, pritamin paprika, újhagyma
Szekeres Eszter zöldségsalátát és grillezett csirkemellet hozott
Szőke Vivien egészséges nasit készített /kölesből készült kókuszgolyót/ plusz egy kis gyümölcssalit hozott
Tamás Anna Kata szénhidrát mentes limonádét és falatkákat hozott
Tanács József kenyeret sütött és paradicsomos bulgurt hozott
Tomolik Balázs Ádám natúr csirkemell szeleteket hozott
Tóth Liza Bianka sajtfalatkát almával hozott
Varga Bea Réka kefíres-joghurtos görög jellegű salátát hozott
Velencei Zsófia brokkoli krémet és rozskenyeret hozott
(Tamás Anna)

.........................KÉPGALÉRIA

........................2.évfolyam videója

Lap tetejére