VISSZA

MOZAIK MÚZEUMTÚRA KISTARCSÁN


Előtérben a művészetek

A Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programsorozat 5. állomásán a kistarcsai Simándy József Általános Iskolába látogatunk, mely a világhírű operaénekesről kapta a nevét. Nem véletlen ezek után, hogy az intézmény művészeti tagozattal rendelkezik, aminek keretein belül a gyerekek számtalan hangszeren próbálhatják ki tehetségüket az intézmény falai között. Az 5. és 6. osztályos diákok számára összeállított aktivitások, foglalkozások, vetélkedők április 12-én 9:00-13:00 óra között kerülnek lebonyolításra.

„Divatba hozzuk ” a múzeumba járást
A múzeumok népszerűsítése céljából „házhoz visszük” a 2017-es év jeles évfordulóihoz kapcsolódó programokat – a 2017-ben esedékes emlékévekhez kapcsolódva, mint: Arany János-, Kodály Zoltán-, Reformáció 500-, Szent László emlékév, az 1867-es kiegyezés évfordulója. Az iskolák tornatermeiben, tantermeiben kedvcsináló tematikus foglalkozást szervezünk animátorok, múzeumpedagógusok, színészek bevonásával, azzal a céllal, hogy felkeltsük a diákok és a pedagógusok figyelmét a múzeumi kínálatra és ismét „divatba hozzuk” a múzeumba járást – fogalmazott Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.
 
A diákoknak szóló aktivitások egyediek és izgalmasak lesznek. Minden osztály részt vesz egy interaktív hangszerbemutatón, egy különleges kalandozáson a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény jóvoltából, ahol a legizgalmasabb instrumentumokkal ismerkedhetnek meg a diákok. A hangszerek világán keresztül megismerhetik más népek kultúráját, a hangok fizikáját és természetesen a magyar népzene érdekesebb hangkeltő eszközeit is kacagtató, interaktív formában. A gyerekek megtudhatják azt is, hogy melyik a legérdekesebb hangú hangszer, vagy azt, hogy melyik a legfélelmetesebb. Továbbá arra is fény derül, hogy mivel üzentek egymásnak a pásztorok az SMS előtti időkben és mivel csalogatják az álomvilág szellemeit az ausztrálok.
Mindezek mellett az osztályok egyszerre több állomáson kalandozhatnak történelmünkben, hagyományainkban vagy épp a természettudományok világában, ahol pontokat szerezve egymással versenyeznek a Mozaik Múzeumtúra legügyesebb osztály címért. A következő állomásokon tudják bizonyítani rátermettségüket, tudásukat, kreativitásukat.

Magyar Természettudományi Múzeum
A Magyar Természettudományi Múzeum helyszínein megismerkedhetsz a jégkorszakban élt ismert és kevésbé ismert állatokkal.  Megtudhatod találkozhatott-e egymással az ősember és a gyapjas mamut. Miben különbözik egymástól a Neandervölgyi és a modern ember?
Nálunk kipróbálhatod magad Dr. Csontként is.  Felismered-e a csontváz részeit? Mi mindent árulnak el a régészeti feltárásokból származó csontok? Ismerd meg a nemre, sérülésekre, betegségekre utaló jeleket, nyomokat.

Irodalmi szalon – Arany Jánosról másképp
2017-ben Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, ezért az emlékévhez kapcsolódva egy külön helyszínt is kialakítottunk a Mozaik Múzeumtúrán belül, ahol játékos feladatok megoldásával gyűjthetik a pontokat és az ismereteket a résztvevő diákok.
Toldi, Walesi bárdok és a Családi kör sorait mind ismerjük, de vajon játszottatok-e már képregény formájában ezzel? Írtatok-e a kapcsos könyvbe rímeket?

Tudományos „mozi” - időutazás a Da Vinci Learning TV csatornával
A Da Vinci Learning TV csatorna jóvoltából ezen az állomáson 3 ismeretterjesztő kisfilmet nézhetnek meg a gyerekek, hogy utána a következő kérdésekre is válaszolni tudjanak.
Ki volt Nagy Sándor tanítója? Miként hódította meg Ázsiát és győzte le Dareiosz, perzsa király háromszor nagyobb létszámú seregét? Mi a gordiuszi csomó története?
Miért lett ilyen sikeres a Rubik kocka? Hogyhogy a világ minden részén ismerik? Milyen játékok voltak a Rubik kocka elődei? Mi a leggyorsabb idő, amivel valaha kiraktak egy Rubik kockát?
Tudtátok, hogy 3,5 méter pontossággal az egész világon bármilyen helyet meg tudunk határozni a GPS segítségével? Vagy azt, hogy az első GPS-t az amerikai hadseregnek fejlesztették?Toldi erőverseny
Petrencés rúd, repkedő malomkerék, elszabadult bika… Ugye ismerős mindenkinek? Ha ezeket nem is hozzuk el Nektek az osztálytermekbe, sok erő- és észjátékot igen. Ezen az állomáson megismerkedhettek az intelligens bunyó fogalmával, tesztelhetitek, hogy mennyire tudtok csapatban együttműködni vagy éppen a főszereplői lehettek egy verekedésnek. A mosoly és a jókedv garantáltan nem marad el.
 
Az élmény alapú edukációs program teljes stábja, a múzeumok, az animátorok mind színes, vidám programmal készülnek, hogy együtt bizonyítsák be, lehet élmény a tanulás és ebben milyen fontos szerepük van a múzeumoknak!

A legügyesebb csapat nyereménye egy osztály számára szóló meghívás egy rendkívüli iskolaszínházi előadásra, április 22-re, a Momentán Társulat és a Balatoni József, Jocó bácsi főszereplésével a K11 Művészeti és Kulturális Központba.
A Mozaik Múzeumtúra iskolai programja összesen 8 általános iskolába látogat el, hogy megismertesse a diákokkal azokat az interaktív foglalkozásokat, játékokat, amelyekhez hasonlók várják a látogatókat a múzeumokban.

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

 


Lap tetejére