VISSZA


ŐSZ A SIMÁNDYBAN

 

Családi nap

Idén október elején rendeztük meg az immár hagyománnyá váló családi napot. Az osztályok nagy lelkesedéssel készültek a főzésre. Az erre a célra kijelölt helyek gyorsan megteltek. Délben finomabbnál finomabb ételek közül válogathattunk. A zsűrinek is nehéz dolga volt, végül 11 kategóriában hirdetett arany-, ezüst- és natúr fakanál díjat.

A főzés mellett folyamatosan váltották egymást a különböző sportprogramok és -bemutatók.
A reggeli bemelegítés után sor került a tanár-diák, a tanár-szülő, majd a szülő-diák kosárlabda mérkőzésekre. A sorversenyek idén is sok alsós osztályt mozgattak meg. Ezenkívül volt még pingpong verseny és családi floorball bajnokság is.
A tornateremben mini teniszezni és kézilabdázni lehetett.
A színpad előtti téren a Marcipán SE fitnesz-, a Sentinel SE pedig takewando bemutatót tartott.

Délután iskolánk zenekara örvendeztetett meg bennünket koncertjükkel. Az eredményhirdetés előtt a Harmónia Táncklub fergeteges előadását nézhettük meg.

Az alsós tanító nénik egész napos kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket. Volt gyöngyvasalás, szalvétatechnika, festés, papír és gyöngymunkák, fonások, sőt az érdeklődők a rovásírást is kipróbálhatták.

A Pannónia Néptáncegyüttes idén is táncházzal, népviseleti kiállítással és népi játékokkal készült.

Idén először a hitoktatók is eljöttek és színes programokkal, filmvetítésekkel várták az érdeklődőket.

Sor került egészségügyi szűrésre és könyv csere-berére is, és sok érdeklődőt vonzott a családi kvíz is.

Az idő ismét nekünk kedvezett, mert egy igazán meleg őszi nap után kellemesen elfáradva mentünk haza.

 

Őszi programok

Elkezdődött egy új tanév. Még az ősz vége fele járunk, de az iskolás gyerekek máris rengeteg új élményekkel gazdagodtak. Iskolánkban nagy gondot fordítunk a népi hagyományok ápolására, ezért szeptemberben a 2.b. osztály szüretelni volt Mogyoródon. Itt megkóstolták a mustot is, melyet helyben préseltek ki. Besegítettek a szőlő szedésébe is, utána a pincesort látogatták meg, ahol a szőlő feldolgozásába tekinthettek be. A hetet egy fergeteges szüreti kézműves mulatsággal zárták, ahol gyümölcssalátát, és szőlővel kapcsolatos papírmunkákat készítettek.

A II. Kistarcsai Túrán az egész iskola részt vett. Az időjárás kedvező volt, és a 6 km-es távot az alsósok jól bírták. Közben megfigyelhették a körülöttük lévő természetet. Leveleket, terméseket gyűjtöttek, amikből őszi díszeket készítettek.

Márton napról több osztályban is megemlékeztek, Márton napi kézműves délutánokat rendeztek. Készültek libás képek, sütemények, lampionok, amikkel egy vidám felvonuláson vettek részt. Megelevenítettük Szent Márton legendáját is.

Az 1. d és a 2.b osztály Cegléden Bencze Márton Gyapjúfeldolgozó üzemében tett látogatást. Itt végigkísérhették a gyerekek a gyapjú útját a birkától a fonalig. Kipróbálták a szövést eredeti szövőszéken és nemezlabdát is készítettek. Amíg az egyik osztály a gyapjús programon volt, addig a másik Cegléd városával ismerkedett, amiből nem maradhatott ki egy játszótéri program sem. A gyerekek élményekkel telve érkeztek haza.

Őszi kiránduláson vett részt több alsós osztály is. Az 1.b tanulói a Mátrában, a 3. d-sek a Gellérthegyen jártak. A 3. e osztály az Állatok Világnapja alkalmából az Állatkertbe látogatott, ahol érdekes bemutatókon vettek részt. Természettudományos ismereteiket a harmadikosok Gödöllőn egy mókás fizikai bemutatón, az elsősök pedig a Természettudományi Múzeumban gazdagíthatták.

Földrajzi és történelmi tudásukat a negyedikesek Vácon és a Parlamentben tett látogatásukkal gyarapították. Ezúton is köszönjük Vécsey László képviselő Úr segítségét, hogy ellátogathattunk az Országházba.

Az alsó tagozaton a tanítók nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók irodalmi és zenei kultúrájának formálására, ezért évek óta rendszeresen részt vesznek színház-, koncert-, és mozielőadásokon.

 

Óvó nénik látogatása az első osztályokban

November közepén ismét eljöttek az óvó nénik, hogy megnézzék hogyan sikerült volt óvodásaiknak beilleszkedni az iskola életébe. Négy első osztályban két órán figyelhették meg a gyerekek munkáját, akik bizonyították rátermettségüket. Megmutatták matematikaórán hogyan mozognak az ötös számkörben, olvasáson pedig már 2-3 betűs szavakat olvastak össze. Az eddig tanult mondókákat, versikéket, dalokat örömmel adták elő. Ezt követően tanító nénik és óvó nénik a megújult könyvtárunkban megbeszélhették tapasztalataikat. Az óvónők örömüket fejezték ki, hogy egy-egy volt csemetéjük milyen jól eligazodik a számok és a betűk világában, milyen szépen formálják az eddig tanult betűket.

György Erzsébet - Adamcsekné Farkas Mária

 

Képgaléria

 

Lap tetejére